За проекта

Накратко

Бумът на технологиите в последните години води със себе си нови предизвикателства за разработчиците на уеб продукти. Информацията е по-ценна от всякога и всички притежатели на уеб магазин, новинарски сайтове и изобщо всякакъв тип сайт, който се влияе от читателски или купувачески мнения и вкус, полагат огромни усилия, за да интегрират „Machine Learning” модули в сайтовете си.

Ние решихме да свършим тази тежка работа вместо тях и да улесним значително техния маркетинг. Предлагаме информация за интересите, потенциалните интереси и най-използваните за достъп до неговия сайт браузъри на всеки собственик на сайт.

И най-удивителното е, че за да включи сайта си в системата, собственикът трябва само да се регистрира, след което да копира и постави няколко реда JavaScript код в своя сайт.

Разработка

Разработката беше много предизвикателна, защото често нещата, които изглеждаха работещи на хартия, се оказваха с големи дефекти. Прекарахме много време в изготвяне на прецизен логически план как точно ще работи системата преди да започнем самата разработка.

Като главен текстови редактор е използван Sublime Text 2. Проекта е разработван под система Ubuntu Linux 15.10, но е изпробван и работи под Microsoft Windows 7/8 (сървърната част).

Разработихме собствен алгоритъм за изчисляване на интересите на потребителите, който работи въз основа на сравнения между отделните потребители и съответно откриване на сходства в поведенията им. Той представлява базова версия на принципите стоящи зад изкуствения интелект. Не използвахме готови такива алгоритми, защото те използват вектори, които са тема от висшата математика.

Заключение

След казаното дотук може да заключим, че това е следващата логична стъпка – вместо всеки производител да влага време и средства в собствени модули за извличане на данни за сайтовете си, това вече става лесно и централизирано. Централизацията води със себе си по-голяма база данни, съответно повече точност.